15 juni 2022
Geplaatst door TeamWickevoort

MEER HISTORIE

Eeuwenlang werd in het lage veengebied tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden turf gewonnen. Zo ontstonden veenplassen die door stormen uitgroeiden tot grote meren. Uiteindelijk versmolten een vijftal meren tot het Haarlemmermeer, het grootste binnenmeer van Nederland. Het meer werd in de volksmond de Waterwolf genoemd, omdat het steeds grotere happen nam uit het omliggende land en zelfs hele dorpen van de kaart veegde. Eén van de eerste plannenmakers voor de drooglegging van het Haarlemmermeer was Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650). Zijn plannen stuitten op verzet van de grote steden. Leiden wilde vasthouden aan zijn visrechten en Haarlem verdiende fors aan de scheepvaart. Ook werd het water uit het Haarlemmermeer gebruikt om de grachten in de steden door te spoelen. Uiteindelijk was de overstromingsdreiging van Amsterdam en Leiden in 1836 voor koning Willem I het moment om tot droogmaking van het Haarlemmermeer te besluiten. Op 1 juli 1852, bijna 170 jaar geleden werd het meer drooggelegd. In de jaren daarna werd het nieuwe land ontgonnen. De grond bracht 8 miljoen gulden op, de kosten van de droogmaking bedroegen 14,5 miljoen. Het verschil werd in de jaren daarna via grondbelasting goedgemaakt.

HET MUSEUM 

Om de hoek bij Landgoed Wickevoort vind je het gemaal Cruquius & het museum. Voor kinderen is het een erg leuk museum, maar ook voor volwassenen is het erg interessant. Op social media worden kortingscodes gegeven. Deze kun je gebruiken en dan betaal je als volwassene 5,00 entree ipv 10,00. Tickets zijn online te bestellen. Kinderen kunnen een  speurtocht doen of  experimenteren met oude droogmakerijtechnieken in waterwerkplaats De Waterwolf. Tussen 1848 en 1852 was De Cruquius één van de drie stoomgemalen die de gigantische Haarlemmermeer hebben drooggemaakt. Gelegen aan de ringvaart, de boezem van de Haarlemmermeer. Kom en verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water.                                        

KOOKBOEKEN IN MUSEUM HAARLEMMERMEER

Elk huishouden heeft kookboeken. De kookboeken tegenwooordig raken steeds minder populair door bijvoorbeeld de kookvloggers op TV en Youtube en de do-ityourself-maaltijdboxen. Historisch Museum Haarlemmermeer geeft de kookboeken een podium. Zo hebben de boeken handige ingrediëntenlijstjes die je niet hoeft op te schrijven. Ook geven ze een schat aan productinformatie, handigeweetjes en foto’s van het eindproduct. Kom naar Historisch Museum Haarlemmermeer om voor €1 een vintage-kookboek te kopen of je oude kookboek in te leveren. De opbrengst is bestemd voor het museum. 

VERGADERLOKATIE

Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft drie bijzondere locaties voor een vergadering, teamuitje, presentatie, familiefeest of bruiloft.In het Cruquius museum is ruimte voor 80 man in de Waterschapszaal, afhankelijk van de opstelling. Het historisch museum in Hoofddorp naast Claus Event center biedt ruimte tot 100 personen. In De Witte Boerderij in Hoofddorp kunt u vergaderen of overleggen met maximaal 8 personen. Alle catering kan door Theehuis Cruquius geheel naar wens verzorgd worden.worden. Beide locaties beschikken over beamers, wifi en flipovers.

CHECK DEZE LEUKE MUSEUM AGENDA !!

18 juni Stoomlab- een leuke workshop voor kinderen                       

19, 25 en 26 juni Living History een rondleiding en theatervoorstelling voor kinderen 

2 en 3 juli is er stoomweekend! Dan kun je een combiticket kopen voor gemnmaal Halfweg en gemaal Cruquius. Er is dan ook een demonstratie van het gemaal.T/m 4 jaar: gratis 5 t/m 12 jaar: €7,5 13 t/m 17 jaar: € 8,5Volwassenen: €15,- CJP: €8,5. Museumkaart volwassenen: €7,-

Meer info is te vinden op social media of www.haarlemmermeermuseum.nl

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Nu in verkoop

Fase 1 Woonveld Bos

Bekijk het aanbod