30 juni 2022
Geplaatst door TeamWickevoort

STADSBOER MARTIN, DE SMAAK VAN WICKEVOORT

Op een zonnige woensdagmiddag sprak ik af met Martin Verzijden, een van de twee stadsboeren van Wickevoort. Benieuwd naar zijn motieven had ik een hele vragenlijst bij me. Gastvrij, bevlogen en sociaal als Martin is, raakten we al snel geanimeerd aan de praat.

Hoe ben je als stadsboer bij Wickevoort gekomen?

“Ik heb eerst milieuwetenschappen (BSc) in Utrecht en Organic Agriculture in Wageningen gestudeerd. Daarnaast werkte ik in een ziekenhuis en op een biologische zorgboerderij. Toen ik eenmaal wist dat ik boer wilde worden, heb ik de opleiding biologisch-dynamische landbouw gevolgd, in de richting Stadslandbouw en Veeteelt.” Tijdens mijn opleiding liep ik bij meerdere bedrijven stage, waaronder een zelfoogsttuin, een zorgboerderij en een melkgeitenhouderij. Toen een docent hoorde over mijn dromen, vertelde deze over de ontwikkeling van Wickevoort. Samen met mijn zus Ada ben ik in het diepe gesprongen en zijn we onze droom aan het waarmaken. Het is hard werken, maar het is het dubbel en dwars waard.”

Wat wil je de toekomstige bewoners van Wickevoort meegeven?

Dat eten verbindt….Samen met je kinderen aan het werk in de moestuin, zodat ze leren dat groente niet uit een supermarktschap komt maar uit de grond. Op deze manier leren ze dat de lelijke kromme wortels net zo lekker zijn. Misschien nog wel lekkerder, omdat ze het eten zelf hebben geoogst en gekozen. Ik ben ervan overtuigd als kinderen zelf oogsten ze met veel meer plezier en beleving gaan eten. Bij Wickevoort is dit mogelijk. De eitjes van onze kippen, de groente uit eigen tuin, de varkens die rondlopen. Veel mensen zijn het contact met de natuur kwijt, hier kun je dit contact weer herstellen. Daarnaast houden wij de grond vruchtbaar en zorgen we ervoor dat deze niet uitgeput raakt. Natuurlijk zonder bestrijdingsmiddelen.

Trots op de vrijwilligers.

De  tuin draait mede op vrijwilligers. Voor de toekomst is het voor ons belangrijk dat veel bewoners ons zullen gaan helpen. Ook met Sein willen we in de toekomst een samenwerking aangaan, als we iets verder ontwikkeld zijn. Er zijn wat stagiairs aanwezig die ook een opleiding richting landbouw doen. Het is in deze tijd waarin iedereen het druk heeft moeilijk om vrijwilligers op regelmatige basis te vinden, maar we merken dat het steeds beter gaat. De Area-of-People-app helpt hierbij, de plukdagen worden steeds drukker en gezelliger. En vergeet niet dat samen in de tuin werken aan iets moois ook een verbindende factor heeft. Naast het oogsten, zoeken wij zeker ook vrijwilligers die meewerken in de tuin. Lekker een dag buiten zijn is goed voor iedereen. Ontspanning door inspanning. Als ik Martin vraag waar hij het meest trots op is denkt hij even na. Op de vrijwilligers is zijn antwoord, daar ben ik zo trots op.

Winkel

In de winkel op Wickevoort kun je terecht voor lokaal geteelde producten. Verse eieren, vlees van buiten lopende kippen en varkens, heerlijke geitenkaas en groenten, geteeld volgens biologisch-dynamische normen. De imkersvereniging op de Spieringweg levert zelf geslingerde honing. Wist je dat hooikoorts en verkoudheidsklachten kunnen verminderen als je dagelijks honing eet uit je omgeving? De winkel is niet alleen geopend voor bewoners van Wickevoort, maar voor iedereen uit de omgeving. Bij het afscheid hebben we het nog even over de toekomst. Als de stadsboerderij af is zullen we zo kunnen groeien, daar kijk ik echt naar uit. Met een tas vol gekochte groente, kaas en superverse eitjes loop ik blij naar mijn fiets.

Wickevoort fresh

Er zijn veel voordelen aan wekelijks zelf je groenten oogsten. Het is gezond, dichtbij de natuur, het verbindt en je kunt recepten uitwisselen met de buren. Om de tuin in stand te houden is het natuurlijk van belang dat naast vrijwilligers er ook veel afnemers van de producten zijn. Een pakket voor een gezin is over de oogstperiode gedeeld € 3,35 per dag. Er wordt geoogst vanaf eind mei tot en met december. De winkel , op de tuin, ter hoogte van de parkeerplaats aan de Oldenburgerlaan, is geopend op woensdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur.

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Nu in verkoop

Fase 1 Woonveld Bos

Bekijk het aanbod