25 januari 2023
Geplaatst door TeamWickevoort

FORT VAN VIJFHUIZEN

Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de stelling van Amsterdam . Het is gelegen aan de westrand van de  Haarlemmermeer tussen Haarlem en Hoofddorp.De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie. De stelling is 135 kilometer lang, bevat 42 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. Kort na 1950 was het fort niet meer in gebruik als verdedigingswerk.Het fort is gelegen aan de rand van het oude Haarlemmermeer.

Het fort heeft nog een prachtig gerestaureerde Genieloods uit 1897. Dit is de laatste nog bestaande metalen Genieloods van de Stelling van Amsterdam. De loods diende voor opslag van kanonnen, die elders in de Stelling gebruikt konden worden. Als de vijand aanviel, en de stelling in gereedheid gebracht moest worden, moest de Genieloods worden afgebroken. Daarom is de loods demontabel gemaakt.Het fort bij Vijfhuizen was de proeftuin voor de oorspronkelijke beplanting. Mede daarom was hier de Militaire Boomkwekerij gevestigd.

KUNSTFORT

Tegenwoordig is het forteiland onder andere een presentatie-instelling voor beeldende kunst. Stichting Kunstfort Vijfhuizen nam in maart 2000 het initiatief . Ze maakte van het fort, dat al jaren leeg stond, een centrum voor beeldende kunst. De start van de restauratie en bouw begon in november 2003.Om de restauratie van het fort mogelijk te maken heeft de stichting woningen gebouwd. De houten woningen moesten een duidelijke toegevoegde waarde geven aan de kwaliteit van de stelling. De kwaliteit wordt streng bewaakt door Unesco en de provincie Noord-Holland.

RESTAURANT 'T FORT

Sinds 2012 zwaaien Radboud en Ubavka Bos de scepter in Restaurant ’t Fort. In 10 jaar tijd hebben ze het forse etablissement, dat bestaat uit vijf boogvormige ruimtes, een kazemat, de kruidloods en een voor- en achterterras doen uitgroeien tot een van de meest populaire lunch & diner- feest- en vergaderlocaties in de regio. Exposities in het restaurant, thema-evenementen en tal van kunstuitingen in en rondom het horecabedrijf sluiten goed aan bij de activiteiten van het naastgelegen Kunstfort. Sinds 11 jan.2023 zijn zij ook geopend voor een heerlijke lunch. Jullie zijn hier van harte welkom. ( van 3-10 febrauri gesloten)

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Nu in verkoop

Fase 1 Woonveld Bos

Bekijk het aanbod