17 april 2023
Geplaatst door TeamWickevoort

Op het terrein van Wickevoort is veel historie. In deze blog vertellen wij over de Cruquiushoeve.

Hendrik van Wickevoort Crommelin 1832-1901 was woonachtig in Heemstede op de buitenplaats Berkenrode aan de Herenweg (bestaat nog) exploiteerde in de nog niet lang drooglegde Haarlemmermeer de later heel bekend geworden ‘Cruquius-boerderij’. Onder hem werd die ‘Cruquiushoeve’ een modelboerderij. De boerderij bestond uit:

  • Een woonhuis
  • een grote paardenstal voor dekhengsten (20 paarden)
  • een naar Amerikaans voorbeeld ronde Koestal (eerste TBC-vrije stal in Nederland)
  • een grote schuur
  • opstallen voor o.a. tuigkamers, een smidse en ruimte voor wagens en her en der nog plaats voor 20 paarden.

Een fokhengst van wereldfaam met de naam ‘Pullaway’ (geb. 1876) stond gestald op deze boerderij. Bij zijn overlijden werd in de grote schuur van de Cruquiushoeve een gedenksteen ingemetseld met de simpele tekst. Ter herinnering aan PULLAWAY – 1876 / 1898. Vermeldenswaardig is dat deze steen bewaard is gebleven en te vinden is in de catacomben van het Raadhuis te Hoofdorp (Oud Archief).

Instelling van mensen lijdende aan epilepsie

In de late jaren vijftig kocht de Christelijke Vereniging van Lijders aan Epilepsie de gronden van de Cruquiushoeve.  In de periode van 1965 – 1970 ontstond op die locatie de Cruquiushoeve een instelling voor ca 520 mensen met epilepsie en bijkomende lichamelijk/verstandelijke beperkingen, die langdurige zorg nodig hadden en hier een beschermde woonomgeving vonden.De huidige instelling gebruikt nog maar een fractie van de ooit 56 ha grote hoeve. Reden voor AM om met diverse partners ongeveer 800 huizen op dit terrein te gaan bouwen. Een leuke woonwijk met als toepasselijke naam ‘Landgoed Wickevoort’, waar de clienten van SEIN (= St. Epilepsie Instellingen Nederland) en de toekomstige bewoners van die nieuwe woonwijk elkaar dagelijks kunnen ontmoeten. (omgekeerde integratie). De Cruquiushoeve wordt het hart van het gebied vanaf het moment dat de Wickevoorter stadsboeren zich hier zullen vestigen. Tot die tijd zijn ze te vinden in de tijdelijke winkel aan de laan van Wickevoort.

De Paardenstallen en Manege – waar een 20-tal Fjorden en Groningerpaarden dagelijks in de weer zijn om clienten van SEIN, maar ook volwassenen/jeugd van omliggende dorpen op hun rug te laten genieten van rijlessen of een rondrit door naastgelegen park De Groene Weelde. In de manege (ook zorgboerderij) vinden velen dus ontspanning en werk.

 

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Nu in verkoop

Fase 1 Woonveld Bos

Bekijk het aanbod