19 juni 2023
Geplaatst door TeamWickevoort

Afgelopen zaterdag 17 juni was er een open dag bij de imkervereniging. Het was een gezellige en druk bezochte dag waaronder veel bewoners van Wickevoort. De stadsboeren waren er met gezond ijs, stekken, vleespaketten- je kon knutselen, een imkerpak aandoen en mee met de imker naar de kasten en zaadbommetjes maken. Het was een leerzamen en gezellige middag, De imkers zijn de overburen van Wickevoort en de bijen passen eigenlijk perfect in het Wickevoorter DNA. Ze zijn een community, ze werken samen, ze zijn duurzaam en zorgen voor een gezond leven. Ook imker worden? Zelfs dat is mogelijk...

Honing

Vooral lokale honming is erg goed voor de gezondheid. Waar is lokale honing goed voor? Lokale honing is goed tegen hooikoorts, geneest wonden sneller, is goed voor de keel en werkt onstekingsremmend.

Propolis

Haalbijen verzamelen hars of gom van knoppen en bladeren. Door erop te kauwen maken ze er een klompje van dat ze vervoeren in de korfjes aan hun achterpoten. De huisbijen nemen het van ze af en gebruiken het om kieren en gaten mee te dichten en er de cellen mee te poetsen. Propolis is een plantaardig antibioticum waardoor wij er wonden mee kunnen ontsmetten en er ons immuunsysteem mee kunnen versterken.

Bijenwas

Bijen hebben speciale klieren waarmee ze de was als het ware uitzweten. Ze kauwen de was soepel en bouwen er hun raten van. Bijenwas wordt meestal gebruikt als drager en bindmiddel van werkzame stoffen in medicijnen en cosmetica. Het heeft een verzachtende werking op de huid. Ook wordt bijenwas gebruikt om kaarsen mee te maken of meubels mee te boenen.

Koninginnegelei

Koninginnegelei wordt door de werksters geproduceerd en is in de eerste plaats voedsel voor de bijenkoningin. Het bevat veel vitaminen, mineralen, eiwitten en suikers en wordt gebruikt als krachtig voedingssupplement om aan te sterken. Ook wordt het verwerkt in huidverzorgingsproducten.

Haal-bijen verzamelen nectar van verschillende bloemen. De nectar slaan ze op in hun honingmaag en geven ze af aan de huisbijen die het verder bewerken, opslaan in de raten en indikken. Als de bewerkte nectar dik genoeg is (als deze rijp is), wordt de cel van de raat afgedekt met een waszegel. Dit is het moment dat we de honing zouden kunnen winnen. Voor de productie van een eetlepel honing moet een bij zo´n vierduizend bloemen bezoeken! Honing bevat veel eenvoudige suikers zoals glucose en fructose, maar ook enzymen, mineralen en sporenelementen. Omdat het een klein beetje stuifmeel bevat, wordt honing (uit eigen woonomgeving) wel gebruikt tegen hooikoorts. Verder wordt honing verwerkt in allerlei schoonheidsproducten en zalven vanwege de verzachtende en ontsmettende werking ervan.

Nieuwe BASISCURSUS IMKEREN start in januari 2023 

Een jaar meedraaien in de cyclus van de honingbij

We starten de cursus met een aantal theorielessen zodat je een goede basiskennis over bijenvolken hebt voor je voor het eerst een kast opent. Voorbij komen de oorsprong van de bij, verschillende soorten bijen en waarom is de bekendste bij (de honingbij) eigenlijk een vreemde bij onder de bijen? 

We bespreken de jaarcyclus, het wonder van bijenzwermen en de rol van de koningin. Want is zij nou de baas of is ze eigenlijk heel slaafs? En zijn mannetjesbijen (darren) eigenlijk wel ergens goed voor?

De cursus staat open voor mensen uit de directe omgeving.

Interesse?  Kijk op  https://www.imkersvereniging-haarlemmermeer.nl

 

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Nu in verkoop

Fase 1 Woonveld Bos

Bekijk het aanbod