24 augustus 2023
Geplaatst door TeamWickevoort

Op Wickevoort hebben de varkens, Bonte Bentheimers, biggetjes gekregen. 12 stuks maar liefst. Superleuk voor de bewoners van Wickevoort, want ze kunnen niet vaak genoeg geknuffeld worden. De Wickevoorter Stadsboeren Ada en Martin hebben er hun handen vol aan. De bonte Bentheimer is een loboorvarken. Dat is geen toeval maar een bewuste keuze van de varkensfokkers die vanaf de 19e eeuw met wetenschappelijke methodes en technieken steeds nauwkeuriger precies dat varken gingen fokken waar vraag naar was. Opvallend aan de Bentheimers zijn de zwarte vlekken en de ogen die bijna altijd verborgen blijven achter de grote oren. Het is op het eerste gezicht geen uitzonderlijk varken. Wel is de Bonte Bentheimer een heel fijn varken om te houden. Het is een robuust, rustig en vriendelijk dier dat niet snel overspannen raakt. Ze zijn zeer vruchtbaar , dat is gebleken, en hebben goede moedereigenschappen.De varkens zijn ideaal op Wickevoort, want het zijn geen varkens om in een gangbare varkensstal te houden. ze voelen zich het best als ze buitengehouden worden, eventueel onder een simpele golfplaat,. De dieren scharrelen zelf graag hun kostje bij elkaar. Ook verbranden ze, in tegenstelling tot andere varkens, niet in de zon. Deze eigenschappen maken het varken zeer geschikt voor een kleinschalige , extensieve varkenshouderij. De bonte Bentheimer lijkt met zijn buitenleven eigenlijk dus meer weg te hebben van zijn voorouder, het wilde zwijn, dan van het gangbare hedendaagse varken in Nederland. Vandaar dat het verhaal van de Bentheimer begint bij het wilde zwijn. Op Wickevoort zijn we trots op deze niet alledaagse  bewoners.

Kom kijken!

Heb je vragen?

Wij staan je graag elke woensdag tussen 13:00 en 17:00 persoonlijk te woord in ons informatiecentrum.

Kijk voor meer informatie:
Wickevoort Informatiecentrum - Wickevoort

Bezoek de bouw

30 september ben je van harte welkom op de bouwplaats.
Een unieke gelegenheid om de plek te ervaren en al je vragen te stellen.

Van 10:30 tot 12:30 staat de koffie klaar. Zien we je dan?

Ja, ik ben erbij