• Blog
  • 18 maart 2024
  • Geplaatst door TeamWickevoort

Tuinonderhoud in de maand maart

Lente

In maart is het van groot belang om je tuin voor te bereiden op de lente. Hoewel de winter nog steeds zijn greep op de natuur heeft, begint de lente langzaam maar zeker te naderen. Dit is het perfecte moment om je voor te bereiden op het nieuwe seizoen en enkele belangrijke tuinwerkzaamheden uit te voeren, zoals het snoeien en bemesten.

Woensdag 20 maart organiseert de parkbeheerder op Wicekvoort een informatieavond over het groen op Wickevoort. Landschapsarchitect Bram Breedveld zal alles vertellen over het groen en hoe je het beste je tuin kunt onderhouden. Deze avond is voor bewoners en toekomstige bewoners.

Wat kun je in maart planten?

In maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, spinazie, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, rapen, snijbiet, peultjes, prei, postelein, raapstelen en kapucijners. De temperatuur is dan hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven. Binnen of in de kas kun je tomaten, kruiden en courgette planten.

Wat kun je in maart snoeien?

Het snoeien van vaste planten is vanaf begin maart belangrijk. Let goed op dat het niet gaat vriezen en beschadig de nieuwe scheutjes niet. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig, de eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. Bomen in de tuin kun je het beste snoeien in de winter, behalve esdoorn, berk of haagbeuk. Deze bomen kun je het beste snoeien wanneer ze volledig in blad staan (van juni t/m oktober).

Rozen - Februari-maart is het ideale moment om rozenstruiken te snoeien! Verwijder oude, verzwakte en zieke takken om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Snoei de struiken tot ongeveer tweederde van hun oorspronkelijke hoogte en knip de takken schuin af, net boven een naar buiten gerichte knop.

Heesters - Veel heesters kunnen ook in februari-maart worden gesnoeid. Verwijder dode takken en dun de struiken uit om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen en groei te stimuleren. Wees voorzichtig om niet te veel te snoeien, vooral bij lentebloeiende heesters, omdat je anders de bloesems van dit jaar kunt verwijderen.

Onkruid verwijderen

Begin met het verwijderen van onkruid (incl. de wortels) dat tijdens de winter is gegroeid. Hoewel er waarschijnlijk niet zoveel onkruid als in de zomer in de tuin staat, is het belangrijk om het onkruid te verwijderen voordat ze kans krijgen om zich verder te verspreiden en de groei van je planten te verstikken.

Bodemverbetering

Maart is een goed moment om compost of organische meststoffen aan de grond toe te voegen en de bodem te verrijken. Meng de compost of meststoffen voorzichtig in de bodem om de voedingsstoffen te verbeteren en de bodemstructuur te verrijken. Dit zal de gezondheid van je planten ten goede komen wanneer ze beginnen te groeien en bloeien.

Planten van voorjaarsbloeiers

Voeg wat kleur toe aan je tuin door vroege bloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen of winterheide te planten. Deze planten brengen kleur in je tuin en geven je het gevoel dat de lente al in aantocht is. Bovendien trekken ze nuttige insecten aan die zorgen voor bestuiving van planten en struiken.

Schoonmaken van tuingereedschap Neem de tijd om je tuingereedschap te controleren en schoon te maken. Scherpe snoeischaren, schoffels en spades zullen je helpen om efficiënter te werken wanneer het tuinseizoen echt van start gaat.

Verwijderen van groene aanslag

Door de donkere periode, weinig zonlicht, veel neerslag en neervallend blad raken tuin en terras vervuild en ontstaat er groene aanslag op tegels. Natuurlijke ingrediënten zoals azijn en baking soda kunnen worden gebruikt om groene aanslag milieuvriendelijk te verwijderen. Een hogedrukreiniger kan ook effectief zijn, maar wees voorzichtig om schade aan delicate oppervlakken te voorkomen.

Het is altijd raadzaam om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het uitvoeren van tuinwerkzaamheden en om de juiste technieken te gebruiken om je tuin gezond en bloeiend te houden gedurende het komende seizoen.

Deel
Gekopieerd!