• Blog
  • 10 juni 2024
  • Geplaatst door TeamWickevoort

Leer bijen kennen op de open dag

Het Bijenpark van de IVH

Het Bijenpark van de IVH ligt aan de Spieringweg 710 in Cruquius. Hier, en op verschillende andere locaties in de Haarlemmermeer, staan de bijenkasten van onze enthousiaste imkers. De Imkersvereniging maakt zich sterk voor een gezonde bijenpopulatie in de Haarlemmermeer. Op het park staan gemiddeld 30 kasten, waarin de bijen gehouden worden.

Een belangrijke taak van de vereniging is het ophalen van zwermen bijen in de Haarlemmermeer. Deze opgehaalde zwermen worden gehuisvest op het park, waardoor het aantal bijen zich kan uitbreiden zonder overlast voor de gemeente. Voorwaarde voor gezonde bijenvolken is dat zij voldoende dracht vinden in de omgeving. Het is van groot belang dat de bijen stuifmeel en nectar binnenbrengen, waardoor ze zich ontwikkelen tot een krachtig volk. Zij willen een bont bloeiend landschap, vol met de juiste bloemen, bomen, struiken en planten met veel verschillende soorten stuifmeel en nectar. Bijen proberen dit te vinden in een gebied van een straal van 3 tot 4,5 kilometer rondom hun huisvesting. Dit geldt niet alleen voor de honingbijen die in een volk leven, maar zeker ook voor de solitaire wilde bijen.

Zaterdag 15 juni Open Dag in het Bijenpark

Van 11.00 tot 16.00

  • Gratis toegang.
  • Rondleidingen, kramen en leuke activiteiten voor kinderen.
  • Verkoop van diverse soorten honing. Natuurlijk mag je ze eerst proeven.
  • Bijenproducten en streekproducten te koop.

Parkeren kan bij het pannenkoekhuis, vanwaar wordt aangegeven hoe je naar het park kunt lopen. Kom je op de fiets of te voet, dan kun je naar de Spieringweg 710 in Cruquius.

Zwermen ophalen

Een belangrijke taak van de vereniging is het ophalen van zwermen bijen in de Haarlemmermeer. Deze opgehaalde zwermen worden gehuisvest op het park, waardoor het aantal bijen zich kan uitbreiden. Voorwaarde voor gezonde bijenvolken is dat zij voldoende dracht vinden in de omgeving. Het is van groot belang dat de bijen stuifmeel en nectar binnenbrengen, waardoor ze zich ontwikkelen tot een krachtig volk. Zij willen een bont bloeiend landschap, vol met de juiste bloemen, bomen, struiken en planten met veel verschillende soorten stuifmeel en nectar, en proberen dit te vinden in een gebied van een straal van 3 tot 4,5 kilometer rondom het Bijenpark.

Heeft u een zwerm gezien?

Indien u een zwerm wilt aanmelden en laten ophalen, kunt u bellen met telefoonnummer: 06 33 73 77 34 (niet mailen a.u.b.) Onze imkers wonen verspreid over de Haarlemmermeer en omstreken. Er kan dus snel iemand ter plaatse zijn om de zwerm te vangen en te verplaatsen naar een plek waar de bijen welkom zijn. Kijk even goed wat er in uw tuin geland is.

Deel
Gekopieerd!